Oficiální rozcestník cestovního ruchu turistického regionu Šumava de.gif, 0 kB en.gif, 0 kB
Logo Šumava Šumava


AKTUALITY

* Vaříme z bezinek

Vydáno dne 02. 06. 2015 (1168 přečtení)

bezinky

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“, tak praví jedno přísloví.

Bezem dříve lidé léčili mnohé neduhy a nemoci. Věděli jste, že květ bezu příznivě působí na cévy a používal se při léčbě kašle? Šťáva z plodů mírně snižuje krevní tlak a působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zánětu trojklaného nervu, má protizánětlivý a slabý projímavý účinek.

Inspirujte se přírodou a zkuste si vlastnoručně vyrobit šťávu nebo limonádu z květů bezu. Zjistíte, že to není příliš náročné a získáte tak produkt, u něhož si můžete být jisti, že je přírodní a bez chemie.

Sirup z květů

25 květů • 2 litry převařené vody • 2 citrony • 1,5 kg cukru • lžička kyseliny citronové

Opláchnuté květy a oloupané pokrájené citrony bez pecek zalijte převařenou vlažnou vodou a nechte 24 hodin vyluhovat. Druhý den zahřejte na 80 °C a sceďte. Do vzniklé tekutiny přidejte cukr a kyselinu citronovou, uveďte do varu a slijte do lahví a sterilujte 15 min na 85 °C.

Bezinková šumivá limonáda

10 květů bezinek • 2 bio citrony • 4 l vody • 1/4 lžičky sušeného droždí • 40 dkg cukru

Květy opereme, vložíme do láhve nebo sklenice, přidáme na kolečka nakrájené citrony (bez jadérek), droždí i cukr a zalijeme převařenou vlažnou vodou a dobře zamícháme. Sklenici ovážeme plátnem. Necháme 4–5 dní stát při pokojové teplotě, pak přecedíme přes plátýnko, uložíme do lednice a do 3 dnů spotřebujeme. Servírujeme dobře vychlazené, je to velmi osvěžující nápoj do horkých dnů.


[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Autor: MK | Informační e-mailVytisknout článek |

ŠKOLNÍ VÝLETY


I N F O C E N T R A

Tento web spravuje Regionální rozvojová agentura Šumava o.p.s.

Máte-li novinky a informace z dění v cestovním ruchu na Šumavě
nebo návrhy a připomínky k obsahu našich stránek,
rádi se je dozvíme,
kontaktujte nás prosím na e-mail kytlicova@rras.cz

Statistiky návštěvnosti

28.02.2020: Ruční výroba skleněných korálků / Kašperské Hory, IS a SEV NP
Co to byly páteříky a jak se vyrábějí vinuté perly? Přijďte se seznámit s výrobkem Šumava – originální produkt, poslechnout si mnoho zajímavého o historii sklářství na Šumavě a podívat se na celý postup výroby skleněného korálku. Sami se pak můžete pokusit o výrobu svého zářivého pokladu, od 13 do 17 hodin. www.npsumava.cz

23.02.2020: Komentovaná prohlídka / Horažďovice, Přírodovědná stanice
www.ddm-hd.cz

22.02.2020: Masopustní průvod / Chanovice
od 12 hodin. www.chanovice.cz

22.02.2020: Masopust / Volary
od 13 hodin vychází průvod masek od radnice a obchází celé město dům od domu, masopust je zakončen ve společenském sále radnice, kde se od 19 hodin uskuteční masopustní veselice s pochováním basy. www.mestovolary.cz

14.02.2020: Emil Kintzl a jeho povídání o Šumavě / Dlouhá Ves, kino
přijďte si popovídat a něco se dozvědět o starých časech na Šumavě; pořádá spolek Živá obec Dlouhá Ves; od 18 hodin, vstupné 50 Kč

05.02.2020: Pohledy do krajiny – nejkrásnější treky Kanady / Kašperské Hory, IS a SEV NP Šumava
kanadské Rockies (Skalnaté hory) jsou snem snad všech cestovatelů. Great Divi-deTrail je 1200 km dlouhá cesta skrz ně, kterou ročně projde pouze 50 dobrodruhů. Hory! Bažiny! Komáři! Brody! Jezera! Žádná cesta! Déšť a dinosauři! Nevážné povídání s Martinem Úblem o tom, jak se neztratit v divočině, jak naplánovat cestu po Kanadě a proč netrhat medvědům borůvky; od 18 hodin. www.npsumava.cz



jméno:
heslo:

Nová registrace


Sudslavická naučná stezka - 12
Sudslavická naučná stezka
zobrazení: 7139
známka: 0

Srní a okolí - 2
Srní a okolí
zobrazení: 7797
známka: 2.00

Sudslavická naučná stezka - 3
Sudslavická naučná stezka
zobrazení: 7679
známka: 1.50

Financování
logo Euregio
Aktualizace informací na tomto webu je spolufinancována Euroregionem Šumava-Jihozápadní Čechy
logo Jihočeský kraj
Aktualizace informací na tomto webu je spolufinancována Jihočeským krajem


Google+

www.info-sumava.cz v‘e o Šumavě na jednom místě